قدم اول:
مخاطب را بشناسید
اولین کاری که قبل از نگارش هر متنی باید انجام دهید، شناخت مخاطبی است که قرار است برای او بنویسید. در همین قدم اول از داستاننویسی برای کودکان، باید بگویم که کار سختی پیش رو دارید. نویسندگی برای کودکان خیلی سختتر و حساستر از آن چیزی است که در نگاه اول به نظر میرسد.
وقتی شما به عنوان یک بزرگسال، با انواع و اقسام دغدغههای سیاسی، اقتصادی و عاطفی مشغول مطالعه کتابی میشوید، احتمالاً در بهترین حالت ۸۰ درصد از آنچه خواندهاید را دریافت میکنید. در ضمن، احتمال اینکه بار دیگر فرصتی پیدا کنید و آن کتاب را مجدد بخوانید، بسیار کم است. اما در مورد کودک قضیه بهگونهای کاملاً متفاوت است.
کودک سراپا حضور و ادراک است. وقتی داستانی را گوش میکند یا خودش مشغول خواندن میشود، در آن غرق شده و با شخصیتها همذاتپنداری میکند. علاوه بر این، خیلی کم پیش میآید که کودک داستانی را فقط برای یکبار گوش کند و فقط یکبار سراغ کتابی برود. اگر در داستاننویسی برای کودکان موفق عمل کرده باشید، او بارها و بارها قصهی شما را خواهد شنید و هربار به دریافتی متفاوت و کاملتر از دفعهی قبل می رسد.
این نکته را در نظر بگیرید که آنچه مینویسید، میتواند بر کیفیت زندگی کودکان بهطور مستقیم اثرگذار باشد. پس ورود به حوزهی ادبیات کودک امری خطیر و حساس است و باید با شناختی کامل و دقیق از دنیای کودکان انجام پذیرد.
دستیابی به چنین شناختی به شرط برقراری ارتباط مستقیم و مستمر با کودکان متعدد و متفاوت امکانپذیر میشود. در ادامه، شروط این ارتباط را مورد بررسی قرار خواهیمداد.