وضعیت
موضوع بسته شده است و نمی‌توان پاسخ جدیدی فرستاد.

مستر کیان

مدیر تالار نقد + معاونت بازنشسته
پرسنل مدیریت
مدیر تالار
منتقد
کاربر VIP
Apr 9, 2023
1,493
سومین مرحله: جهان داستان خود را خلق کنید.

در این مرحله جهان‌سازی اتفاق می‌افتد. منظور از جهان‌سازی ایجاد یک جهان کامل نیست، بلکه منظور ایجاد واقعیتی متفاوت از آنچه که تجربه شده است.

جهان‌سازی، چالش برانگیزترین جنبه‌ی نوشتن داستان تخیلی است. دشوار است، زیرا نیاز دارد که شما سیستم‌های بسیار پیچیده‌ای را تصور کنید. جهانی که خلق می‌کنید می‌تواند چیزی را در مورد دیدگاه شما به دنیای واقعی نشان دهد.

باید توجه داشته باشید که هرچقدر دنیا یا جهان خلق شده عجیب و خارق‌العاده باشد، همچنان باید از یک منطق سازگار درونی تبعیت کند. ممکن است با منطق جهان واقعی متفاوت باشد اما باید قابل درک باشد تا اعتماد خواننده را جلب کند.

هر جهان داستانی قوانینی خاص دارد. برای مثال: در «هری پاتر» نوشته جی.کی رولینگ، جادوگران باید به مدرسه جادوگری بروند و از چوب دستی برای جادو استفاده کنند.

یا در «بازی تاج و تخت» نوشته جرج آر.آر.مارتین، خاندان‌های گوناگون انواع مختلفی از موجودات افسانه‌ای و به امتیازاتی دسترسی دارند و داستان بر جنبه سیاسی دنیای آن‌ها متمرکز است.

هنگامی که قوانین دنیای خود را تنظیم می‌کنید، انسجام در جهان شما پابرجا می‌شود.
 

مستر کیان

مدیر تالار نقد + معاونت بازنشسته
پرسنل مدیریت
مدیر تالار
منتقد
کاربر VIP
Apr 9, 2023
1,493
چهارمین مرحله: تمرکز روی شخصیت‌پردازی.

این شخصیت‌ها هستند که ایده شما را به مخاطب نشان می‌دهند. آن‌ها در دنیایی که شما خلق می‌کنید زندگی خواهد کرد و قهرمان و یا ضد قهرمان خواهند بود. حتی اگر شخصیت‌ها خیالی باشند باید آن‌ها را واقع‌گرایانه خلق کنید. برای خلق شخصیت‌های داستان خود می‌توانید از تجربیات خود استفاده کنید. شخصیت‌ها می‌توانند زاده‌ی تجربیات شما باشند. ویژگی‌های شخصیت‌ها باید به اندازه کافی دقیق باشد تا خواننده بداند او چگونه فکر می‌کند. هر شخصیت می‌تواند رازی در زندگی‌اش داشته باشد، این می‌تواند داستان را هیجان‌انگیزتر کند.

پنجمین مرحله: داستان خود را ویرایش کنید.

تجدیدنظر، بازنگری! هر داستانی نیاز به یک خودکار قرمز دارد تا آن را عالی کند. شخصیت‌پردازی خود را مرور کنید و نگاهی دیگر به تلاش‌های خود برای ساختن جهان بیندازید. اگر می‌توانید نوشته خود را به شخصی بدهید تا آن را با دیدی سازنده بخواند.
 

مستر کیان

مدیر تالار نقد + معاونت بازنشسته
پرسنل مدیریت
مدیر تالار
منتقد
کاربر VIP
Apr 9, 2023
1,493

نکات مهم در داستان‌نویسی تخیلی

  1. همه چیز درباره ایده است. داستان‌های تخیلی درباره یک مفهوم بدیع و جالب‌اند. این ایده می‌تواند در مورد یک مشکل، درباره نجات بشریت و یا درباره یک کشتی تفریحی باشد. ممکن است ایده شما در یک کافه اتفاق بیفتد یا در مترو یا حتی می‌تواند یک خواب باشد. همه این‌ها در یک چیز باید مشترک باشند و آن جالب بودن یک ایده است.
  2. دنیای خیالی شما باید خواننده را درگیر کند. منحصربه‌فرد بودن ایده و جهان‌بینی که یک داستان تخیلی دارد می‌تواند خواننده را تا اخر همراه خود کند.
  3. عناصر یک داستان خوب را نادیده نگیرید. شخصیت‌‌پردازی باید اصولی باشد. طرح داستان باید محکم و شفاف باشد. برای گفتن یک داستان خوب، از عمل و گفتگوی به اندازه و مناسب باید استفاده کرد. داستان‌های تخیلی این اجازه را به ما می‌دهند تا قالب‌ها را بشکنیم، نه قوانین نوشتن یک داستان خوب را.
اشتباه نکنید!

  • چسبیدن بیش از حد نویسنده به علم و قوانین علمی، این کار می‌تواند پیچیدگی‌هایی را در یک داستان تخیلی ایجاد کند که از حوصله خواننده خارج است.
  • شخصیت‌پردازی درست انجام شود. هر کدام از شخصیت‌ها پیشینه مشخصی داشته باشند. سطح توانایی آن‌ها و تفاوت‌های قومیتی و ویژگی‌ها و نقص‌هایشان مشخص باشد.
  • جهان‌سازی باید به درستی انجام بگیرد.
 

مستر کیان

مدیر تالار نقد + معاونت بازنشسته
پرسنل مدیریت
مدیر تالار
منتقد
کاربر VIP
Apr 9, 2023
1,493

معرفی بهترین رمان‌های تخیلی ایرانی و خارجی

رمان‌های خارجی

«تلماسه» از فرانک هربرت، حماسه فضایی مملو از دسیسه‌های سیاسی، عرفان و ماجراجویی است.

«ماشین زمان» از اچ.جی‌ولز، این اثر تقریباً الهام‌بخشِ هر داستان با موضوع سفر در زمان از سال ۱۸۹۵ است. داستان، مسافری در زمان را روایت می‌کند که به آینده می‌رود تا دنیایی ویران شده را پیدا کند.

کتاب دیگر از اچ.جی‌ولز با نام «جنگ دنیاها» یکی از اولین کتاب‌های علمی-تخیلی بود که به مفهوم تهاجم بیگانگان پرداخت.

«سه‌گانه بنیاد» از ایزاک آسیموف، این کتاب مفاهیم عمیقی مانند جبرگرایی، سرنوشت و چگونگی تکرار تاریخ را بررسی می‌کند.

«راهنمای مسافرت به کهکشان» از داگلاس آدامز، یکی از بهترین کتاب‌های کمدی علمی-تخیلی مملو از تفسیرهای اجتماعی به گونه‌ای خنده‌دار است.

یک نمونه از کتاب تخیلی که با ژانر پلیسی تلفیق شده کتاب «دنیای رفته» از تام سوترلیچ است که قهرمان آن برای سرویس تحقیقات جنایی نیروی دریایی کار می‌کند.

رمان‌های ایرانی

«باران سیاه» از معین فرد، رمانی که قهرمان آن حافظه‌ی خود را از دست داده و همه‌ی انسان‌ها قصد کشتن او را دارند. قهرمان داستان در دوره‌ای به سر می‌برد که فجایع بزرگ، تمدن‌های انسانی را از بین برده است.

مجموعه کتاب «میدگارد» از احمدرضا صالحی، داستان پسربچه‌ی یتیمی به نام آریا است که به هویت اصلی خود پی می‌برد. او متوجه می‌شود که از نسل پریان و انسان‌هاست.

نمونه‌ای از کتاب ایرانی با تلفیق علمی-تخیلی و ژانر ترسناک کتاب «ماه پری» از مهسا صحرایی، سرگذشت دختری را به تصویر می‌کشد که از زمان نوزادی‌اش گرفتار جادویی عجیب و رازآلود شده است.

نمونه‌های بسیار زیادی از داستان‌های خیالی موجود است که در مقاله‌های بعدی درباره‌شان صحبت خواهیم کرد.

نویسنده مطالب *: ریحانه تقی زاده
 
وضعیت
موضوع بسته شده است و نمی‌توان پاسخ جدیدی فرستاد.
بالا