- Apr 9, 2023
- 1,493
تاریخچهای مختصر درباره نوشتن داستانهای تخیلی
میتوان از اولین کتابهای منتشر شده در ژانر تخیلی، کتاب «سفرهای گالیور» نوشته جاناتان سوییفت را معرفی کرد که در سال ۱۷۳۵ منتشر شد. پس از این در سال ۱۷۵۲ کتابی با عنوان «میکرومگاس» که گفته میشود تقلیدی از کتاب سفرهای گالیور است، منتشر میشود؛ داستان کوتاهی مربوط به موجودی که اهل یکی از سیارات چرخان به دور ستارهای به اسم سیروس، که به زمین سفر میکند.اثر بعدی در سال ۱۷۷۱ از لویی سباستین مرسیه است، با نام «خاطرات سال دو هزار و پانصد» که داستان در سال ۲۴۴۰ اتفاق افتاده و ماجراهای یک مرد ناشناس را توصیف میکند که در زمان بیعدالتی پاریس، به خواب میرود و خود را در پاریس آینده مییابد. این اولین اثری بود که یک آرمانشهر را بر روی زمین در آینده فرض میکرد. این کتاب به سرعت توسط رژیم باستانی فرانسه ممنوع شد، اما باوجود این محدودیت، کتاب مرسیه به پرفروشهای بینالمللی تبدیل شد.
در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم در سال ۱۸۱۸ مری شلی با انتشار کتاب «فرانکشتاین» گام بزرگ بعدی را در تکامل داستانهای تخیلی برداشت. شلی را به عنوان «مادر داستانهای علمی-تخیلی» که بر طرح داستانی نوآورانه تاکید دارد، میشناسند. یکی دیگر از پیشگامان مهم قرن نوزدهم، ادگارآلنپو بود که آثار بسیاری نوشت که برخی از آنها در دستهی تخیلی طبقهبندی میشوند. «حقه بالن» در سال ۱۸۴۴، که در اصل در نیویورک سان منتشر شد، تنها نمونهای از توانایی پو در ارائه توضیحات فنی دقیق با هدف گمراه کردن و تحت تاثیر قرار دادن افراد ساده لوح است.
مهمتر از پو در شکلگیری این ژانر، ژول ورن، مخترع داستانهای علمی-تخیلی بود. اولین رمان ورن، «پاریس در قرن بیستم» که در سال ۱۸۶۳ نوشته شد اما تا سال ۱۹۹۴ منتشر نشد؛ در دهه ۱۹۶۰ میگذرد و حاوی برخی از دقیقترین پیشبینیهای او است؛ قطارهای مرتفع، اتومبیل، ماشینهای فکس و کامپیوتر. پس از این کتاب، روی کتاب «پنج هفته در بالن» کار کرد. در این سری خواننده با بالنها، زیردریاییها، قطارها، فیلهای مکانیکی و بسیاری دیگر از شگفتیهای مهندسی آشنا میشود که همگی با دقت فنی و طنز بینظیری توصیف شدهاند.
همانطور که از مطالعه تاریخ ادبیات گمانهزن متوجه میشویم آثار تخیلی همگی گوشهای از جهان واقعی را دربرمیگیرند و با خیال نویسنده تلفیق و اثری ماندگار خلق میشود. داستانهای تخیلی هم مانند دیگر آثار در سالهای مختلف تحت تاثیر فناوریهای جدید و اختراعات نوین بودهاند و مفاهیم زمانه خود را به گونهای تازه بیان میکنند.