نقد و بررسی نقد رمان جان نواز منتقد پناه

کیمیاگر نیمه فنری

مدیر تالار نقد
پرسنل مدیریت
مدیر تالار
پشتیبان نویسندگی
منتقد کیفی
کتاب‌باز
نویسنده فعال
Sep 14, 2024
423
نام اثر: جان نواز
ژانر: درام، عاشقانه
نویسنده: @رها
منتقد: @پناه

خلاصه:
به راستی پروایی در به دار کشیدن آمال و آرزوهای خود تنها راهی‌ست که هرگز در این لایزالی دنیای خاکستری به خدا نمی‌رسد. وقتی نهایت زورت را می‌زنی تا تک‌به‌تک تارهای زندگانی نوبرانه و فلاکت‌بارت را روی نوت بنوازی. گاهی قصه‌ای عاشقانه و برگرفته از خواستن و نرسیدن و همچنان خواستن و پشت پا زدن به رنج‌های رنگ و رو رفته‌ی گذشته نوشته می‌شود و می‌گوید که ای حوری، ای ساکن بهشت، آدم‌های آزاد نامی هستند که در میان غربت دیارهایشان و دل‌هایی که در گروی هم جای می‌گذارند، سرچشمه‌ای گم شده از زندگی را باز‌ می‌گردانند و از سوختن و نواختن هیچ هراسی ندارند.

• لایک
واکنش‌ها[ی پسندها]: پناه

کیمیاگر نیمه فنری

مدیر تالار نقد
پرسنل مدیریت
مدیر تالار
پشتیبان نویسندگی
منتقد کیفی
کتاب‌باز
نویسنده فعال
Sep 14, 2024
423
(نقد رمان «جان‌نواز» )

عنوان رمان:

«جان‌نواز» عنوان زیبایی است؛ هم کوتاه، هم موسیقایی، هم پر از بار عاطفی و عرفانی. با توجه به حضور مدام شعر مولانا و رقص و موسیقی و «نواختن جان»، کاملاً به داستان می‌نشیند، اما باید در ادامه روند داستان بیشتر به عنوان توجه شود تا با داستان همسو شود.

ژانر: درام، عاشقانه

درام خانوادگی و صحنه‌های خشونت خانگی و تعرض جنسی، کلیت متن هست. عاشقانه کمی رو شاهد بودیم شاید ۱۰ درصد. باقی‌مانده غرق در رنج، فقر، اعتیاد، خشونت و ناامیدی است. اگر قرار است واقعاً عاشقانه باشد، بخش رمانتیک باید از اینجا به بعد خیلی قوی و پررنگ شود؛ وگرنه خواننده احساس می‌کند با یک داستان سراسر درام روبروست.

خلاصه‌:

خلاصه‌ای که نوشتی بسیار شاعرانه و زیباست، اما تقریباً هیچ ربطی به داستان واقعی ندارد. در خلاصه از «حوری بهشت» و «آدم‌های آزاد» و «سرچشمه‌ی زندگی» حرف زدید، ولی در متن حوری دختری در حال مرگ تدریجی در جهنم خانه است. این تضاد خیلی زیاد است. خلاصه باید یا واقعاً تلخ و واقعی باشد، یا اگر می‌خواهی همچنان شاعرانه بماند، باید در داستان هم نور و رهایی بیشتری وجود داشته باشد.

زاویه دید:

زاویه دید، اول شخص که انتخاب درست و قوی برای این حجم از رنج درونی هست. خواننده کاملاً با درد حورا هم‌ذات‌پنداری می‌کند. فقط یک مشکل بزرگ، گاهی نوشته از زاویه‌ی دید حوری خارج می‌شود و چیزهایی را توصیف می‌کند که او نمی‌تواند ببیند یا بداند مثلاً افکار شهروز یا جزئیات دقیق، چهره‌ی آزاد وقتی حوری نیمه‌هوشیار است. این‌ها نقطه ضعف در زاویه دید است و باید اصلاح شود.

سیر داستان و ریتم:

پارت‌های اول (تئاتر و رقص) خیلی طولانی، پرتوصیف هستند و ریتم را کند کرده است. خواننده سه یا چهار صفحه توصیف لباس، نور، عرق، خستگی می‌خواند تا بالاخره اتفاقی بیفتد.

از لحظه‌ی درگیری با فریبرز و شهروز تا فرار و تصادف، ریتم ناگهان خیلی تند و نفس‌گیر می‌شود؛ عالی است.

بیمارستان و دیدار دوباره با آزاد دوباره افت ریتم شدید داریم؛ توصیفات طولانی از پتو، ملافه، نور و... .

داستان دو سرعته شده؛ خیلی کند، خیلی تند، دوباره خیلی کند. برای رمانی که این‌قدر خشونت و هیجان دارد، ریتم باید یکنواخت‌تر و پرفشارتر باشد.

شخصیت‌پردازی:

حوری: خیلی خوب پرداخت شده. دردش باورپذیر است، خشمش، ترسش، عشقش به فرهاد. بهترین شخصیت داستان هست از نظر من.

فرهاد: معصوم، دوست‌داشتنی، لکنت زبانش به‌خوبی نشان‌دهنده‌ی فشار روانی است.

فریبرز و شهروز: کلیشه‌ای و کمی کاریکاتوری شدند. مخصوصاً شهروز بیش از حد هیولاست؛ هیچ لایه‌ی خاکستری ندارد. این باعث می‌شود خواننده حرفه‌ای کمی از باورپذیری داستان برایش سخت باشد و راحت با داستان شما ارتباط برقرار نکند.

آزاد: تا اینجا فقط یک مرد ناجی و مرموز و شاعر است. هنوز عمق ندارد. باید خیلی زودتر چیزهای بیشتری از او ببینیم.

کشمکش و تعلیق:

کشمکش داخلی و خارجی حوری فوق‌العاده قوی است. صحنه‌ی تعرض شهروز و کوبیدن سنگ یکی از قوی‌ترین و تلخ‌ترین صحنه‌هایی است که در چند سال اخیر در داستان‌های فارسی خواندم تعلیق تا لحظه‌ی تصادف عالی است، ولی بعد از بیمارستان دوباره افت می‌کند.

توصیفات و فضاسازی:

نثر تو خیلی شاعرانه و پرتصویر است؛ گاهی بیش از حد. در جاهایی که باید سریع پیش برویم (مثلاً صحنه‌ی فرار یا کتک‌کاری) توصیفات طولانی خواننده را از هیجان می‌اندازد.

مثلا وقتی شهروز دارد حوری را می‌کشد، سه صفحه توصیف استعاری داریم. این حجم از استعاره در لحظه‌ی اوج خشونت، اثرگذاری را کم می‌کند و باعث سرد شدن مخاطب می‌گردد.

دیالوگ‌ها و مونولوگ‌ها:

دیالوگ‌های حوری و فرهاد طبیعی و تأثیرگذارند.

دیالوگ‌های فریبرز و شهروز گاهی زیادی فیلم‌فارسی و شعاری می‌شوند (تو مال منی قناری!). کمی واقعی‌تر و روزمره‌تر بشوند بهتر است.

مونولوگ‌های طولانی گاهی ریتم را کند می‌کنند و خواننده نیاز به تنفس در روایت دارد. برخی دیالوگ‌ها بسیار توضیحی هستند و طبیعی نیستند (مثلاً توضیح درباره‌ی بیمارستان).

بهتر است برخی افکار و خاطرات را در قالب فلش‌بک کوتاه یا مکالمه با آزاد بیان کنید تا ریتم حفظ شود.

ایرادات نگارشی و زبانی:

تکرار شدید برخی کلمات و تعابیر مثل گویی، چونان، انگار، مثل، چشمان،لبخند و ... در هر پاراگراف چند بار تکرار شدند.

جمله‌های خیلی طولانی و پیچیده. خواننده نفس کم می‌آورد.

ویرگول‌گذاری گاهی اشتباه است و جمله را گنگ می‌کند.

غلط‌های املایی و فاصله و رعایت نکردن نیم‌فاصله.

ایده و پیرنگ:

ایده: مبارزه برای بقا، عشق و مسئولیت، بازگشت به خاطرات و آرامش روانی.

پیرنگ: از خشونت و ترس به نجات، تصادف و سپس آرامش و بازسازی روانی.

ایده جذاب و انسانی است، ترکیب حادثه، روانشناسی و عشق خانوادگی کارآمد است.

بعضی بخش‌های حادثه‌ای و روانی طولانی و پراکنده هستند؛ بهتر است پیرنگ متمرکزتر باشد و هر صحنه پیام مشخصی داشته باشد.

نقاط قوت:

قدرت احساسی بسیار بالا؛ خواننده واقعاً گریه می‌کند و عصبانی می‌شود.

شخصیت حوری و فرهاد خیلی دوست‌داشتنی و باورپذیرند.

صحنه‌های خشونت و تعرض به شدت تأثیرگذار و واقعی نوشته شده‌اند.

استفاده از شعر مولانا خیلی قشنگ است و پتانسیل عرفانی داستان را بالا می‌برد.

نقاط ضعف اصلی:

ریتم نامتعادل (خیلی کند در توصیفات، خیلی تند در اوج).

بخش عاشقانه هنوز خیلی کمرنگ است (با توجه به ژانر اعلام‌شده).

شخصیت‌های منفی بیش از حد سیاه و تک‌بعدی.

توصیفات بیش از حد طولانی در لحظات اوج.

جمع‌بندی:

«جان‌نواز» تا اینجا یک درام تلخ و بسیار تأثیرگذار است که پتانسیل تبدیل شدن به یکی از قوی‌ترین رمان‌های نسل جدید فارسی را دارد، به شرطی که:

- ریتم یکنواخت‌تر شود.

- بخش عاشقانه واقعاً پررنگ شود.

- توصیفات کمی مهار شوند.

اگر این سه کار را بکنی، رمانی خواهی داشت که هم اشک خواننده را درمی‌آورد و هم قلبش را گرم می‌کند؛ دقیقاً همان چیزی که عنوان «جان‌نواز» قولش را می‌دهد.

موفق باشی رها جان. واقعاً داری درد خیلی از دخترهای این سرزمین رو به نگارش درمیاری، موفق باشی گلم.

رها

نویسنده فعال
نویسنده فعال
Feb 18, 2025
148
سلام ممنونم از وقتی که گذاشتین و مرسی از تعریفتون❤️🙏🏻
نکاتی که گفته شد رو حتما رعایت میکنم و جاهای لازم هم که توضیح دادید ویرایش میکنم

• گل

رها

نویسنده فعال
نویسنده فعال
Feb 18, 2025
148
سلام مجدد پناه جان
@پناه
من تا الان داشتم رمان رو ویرایش میزدم
ممنون میشم یه نگاه کلی دوباره بهش بندازی
کمی دیالوگ ها بیشتر شده
از توصیفات اضافی حذفی کردم
توی قسمت فروختن طلا سعی کردم یه اشاره ی ریزی به عاشقانه ای که یک طرفه ست و قرار بود بعداً مستقیم خواننده بفهمه کنم تا با ژانر عاشقانه هم سو تر بشه
البته زوج اصلی داستان هنوز عاشقانه ای ندارن ولی سعی میکنم سرعتش روبیشتر کنم نه خیلی در حد متعادل
شخصیت فریبرز و شهروز با وجود اعتیاد سالیان و وضعیت فعلیشون باید همون قدر داغون نشون داده میشد ولی سعی کردم یکم واقعی ترش کنم
به دوران پاکی فریبرز اشاره کردم زمانی که هنوز برای حورآسا بابا بود خواستم این دلخوری بینشون رو خواننده بیشتر متوجه بشه
یه جایی هم شهروز به اعتراف ریز می‌کنه که همیشه همینقدر بد نبوده
خواستم سوال هم چک کنید ممنونم❤️

• لایک

پناه

ارشد پورتال اندیشه و پورتال سرگرمی
پرسنل مدیریت
مدیر ارشد
پشتیبان نویسندگی
ناظر همراه
طراح جلد
منتقد کیفی
ویراستار
کتابخوان
مورخ
کتاب‌باز
Dec 28, 2024
2,927
سلام مجدد پناه جان
@پناه
من تا الان داشتم رمان رو ویرایش میزدم
ممنون میشم یه نگاه کلی دوباره بهش بندازی
کمی دیالوگ ها بیشتر شده
از توصیفات اضافی حذفی کردم
توی قسمت فروختن طلا سعی کردم یه اشاره ی ریزی به عاشقانه ای که یک طرفه ست و قرار بود بعداً مستقیم خواننده بفهمه کنم تا با ژانر عاشقانه هم سو تر بشه
البته زوج اصلی داستان هنوز عاشقانه ای ندارن ولی سعی میکنم سرعتش روبیشتر کنم نه خیلی در حد متعادل
شخصیت فریبرز و شهروز با وجود اعتیاد سالیان و وضعیت فعلیشون باید همون قدر داغون نشون داده میشد ولی سعی کردم یکم واقعی ترش کنم
به دوران پاکی فریبرز اشاره کردم زمانی که هنوز برای حورآسا بابا بود خواستم این دلخوری بینشون رو خواننده بیشتر متوجه بشه
یه جایی هم شهروز به اعتراف ریز می‌کنه که همیشه همینقدر بد نبوده
خواستم سوال هم چک کنید ممنونم❤️
سلام عزیزم.
مسافرت هستم. برگردم در اولین فرصت چک می‌کنم گلم.

• گل
واکنش‌ها[ی پسندها]: رها

چه کسانی از این موضوع بازدید کرده‌اند (در مجموع: 5) در 1000000 ساعت گذشته. «جزئیات دقیق بازدیدها»

Who is viewing this thread (Total: 0, Members: 0, Guests: 0)

Who has watch this thread (Total: 0) «جزئیات دقیق بازدیدها»

بالا